Hoe het ooit begon

In een kroeg, waar anders…?


Ergens eind 1994 begon in het brein van Peter Van Hecke het idee te rijpen om in Maldegem een muzikale kroegentocht te organiseren. Samen met zijn partner in crime, Alex Van Killeghem en met de technische ondersteuning van Dirk De Brabander werden toen twaalf cafés bereid gevonden om hieraan mee te werken. Met een aantal sponsors, de nodige medewerkers, gelukkig geen bloed of tranen maar wel met het nodige zweet werd dit een prachtige eerste editie op 19 augustus 1995, die nog altijd in menig geheugen van veel Maldegemnaren gegrift staat.

Een jaar later werd de datum, na het verdwijnen van de “Sinksenfeesten” in Maldegem verlegd naar de zaterdag van Pinksteren. Opnieuw 12 bands in 12 cafés stonden toen op de affiche. Er werd zelfs een apart budget voorzien voor een persmeeting en de toen gedrukte T-shirts zijn zelfs nu nog af en toe in het straatbeeld te zien! Qua kwaliteit kon dat dus alvast tellen.. Met bands als Roadhouse, The Electric Kings, NRJ-band,.. stonden er gevestigde waarden op het podium die de horecazaken in vuur en vlam gezet hebben.

De editie van 1997 was er eentje om in te kaderen! Ondertussen op kruiskoers gekomen, deed zelfs de toenmalige feestzaal De Gilde mee aan de kroegentocht. Met niemand minder dan Hideaway hadden we plots een gevestigde waarde uit de Belgische Bluesscene op een van onze podia. Aangevuld met een prachtig allegaartje van folk-, rock-, blues-en coverbands werd dit een top-editie!


Kroegentocht 1998, 30 mei, gesponsord door een ondertussen vergeten biermerk, maar who cares.. Een andermaal van Rock-, Folk- en Blues- doorspekte editie met gevestigde waarden! NRJ-band staat, wegens groot succes voor een derde keer op rij op een podium bij ons. Sweet Maggot speelt het dak eraf in Fred’s Cafe! The Pogues konden het niet beter gedaan hebben. En één echte Maldegemnaar speelde er voor de vierde keer, keek ernaar en zag dat het goed was.

22 mei 1999, onze eerste jubileum-kroegentocht! Ace and the Jokers, Moonstone , Corner cats, .. Bands die heden ten dage nog altijd optreden en die tot op de dag van vandaag nog altijd een publiek kunnen bekoren met hun gitaarriffs en stevige power. Met maar één doel, het publiek in extase brengen! En andermaal deden alle cafés in Maldegem mee…En Dirk Mathijs ook ! Maldegemnaar in hart en ziel en die er effectief voor de vijfde keer als gitarist bij is.

En dan even een complete rustpauze... Letterlijk... een lange pauze…

 

Januari 2019, 20 jaar na datum van de laatste editie.  Het comité voor Initiatief, de organisatie die instaat voor de organisatie van de kermis in Maldegem krijgt de vraag van de gemeente om de kroegentocht terug leven in te blazen. Met de steun van hen en met de belofte dat dit gratis moet kunnen gaan we terug op stap bij de plaatselijke horeca. Het blijkt een fantastische vraag te zijn want andermaal, na 20 jaar na de vorige kroegentocht willen alle uitbaters meewerken! Tradities zijn er om in ere te houden blijkt! Sommige etablissementen zijn ondertussen verdwenen, verandert van naam of hebben andere eigenaars, maar iedereen ging ervoor. Een combinatie van Rock-, Gipsy-, Nederlandstalige-, Funk- en Folkmuziek bleek de ideale combinatie om opnieuw een massa volk naar Maldegem te lokken.

En toen kwam Corona…

Het idee om een vervolg te breien aan deze succesformule kwam al heel snel na editie 2019, maar een heel klein virusje had grote gevolgen. Zodoende zijn we opnieuw 3 jaar verder. Maar opnieuw de vraag om de Kroegentocht toch opnieuw te organiseren. En met plezier … 2022 stond er als een paal boven water... 


We gaan terug in de tijd voor 2023 en organiseren opnieuw de kroegentocht tijdens het pinksterweekend. Zaterdag 27 mei is het centrum van Maldegem dé place to be.


Wees welkom, geniet van de tocht en geniet van onze prachtige gemeente.


“De nostalgie terugbrengen in het centrum van maldegem is waar het om draait”


CVI Maldegem

Tradities zijn er om in ere te houden


Dirk

1 der grondleggers

“Als Maldegemse muzikant op het podium mógen staan van de kroegentocht, wie droomt er niet van?”


Thomas

Gitarist